HTML

Erasmus på Lunds Universitetet

Elvi problémáim vannak a személyes blogok írásával, most azonban mindenféle külső nyomásra leküzdöm a velemszületett félénkséget és introvertáltságot és pusztán időtakarékossági okokból www elérhető formában írom meg a dél-svédországi erasmus félévem apró-cseprő történéseit :) Sajnos nem értek a blogszerkesztéshez, sajnálom is rá az időt és az energiát, ezért sajnos egy csodálatraméltó élénkzöld színben pompázik, amit nem tudok átállítani. Sebaj, ez a szín az, amelyik egyáltalán nem jellemző e tájra, tehát majdnem meg is felel a célnak! :) Az egész históra smörgås (ejtsd: szmörgosz) név alatt fut a részemről, ami nem feltétlenül a kényszeres rejtőzködési szándékom eredménye, ám az első és azóta is kedvenc szavam svédül. (költői jelentése: szendvics. A költőisége akkor mutatkozik meg, amikor az ember találkozik azzal, amit a helyi konyha szendvics alatt ért :) Sajnos nem tudok felelősséget vállalni a blog színvonaláért minőség és mennyiség tekintetében sem, de remélem, néha sikerül mosolyt varázsolnom az Olvasók arcára, és hátha sikerül szavakba gyömöszölnöm a dél-svédországi Skane tartomány csodáit. Az egyik elvitathatatlan érdeme e körzetnek, hogy gyermekkorom kedvenc mesehősét (aki még a svéd 20 koronás bankjegyre is "felverekedte" magát), Nils Holgerssont innen repítették el a vadludak Északra. Amennyiben büdzsém engedi, én is igyekszem majd követni őket, ha nem, hát itt maradok -- itt sem lehet okom panaszra:) Välkommen!

Friss topikok

Szép is az, ha az ember kitanult!

2010.09.28. 00:46 smörgas

 

Eme családunkban honos mondás jegyében pótolom eddig elmaradt modoros kötelezettségemet, hogy számokkal és adatokkal untassak mindenkit kedves-bájos befogadó országommal kapcsolatban. (Ohó, hogy belopakodott ide a birtoklási vágy és a sense of ownership gőgje egy ártatlannak tűnő birtokrag képében. Egyelőre még úgy tűnik, birtoklási vágyam csak átmeneti és hazatérek majd az emberi éghajlat országába  -néha az a kényszerképzetem, hogy csak az éghajlat emberi arrafelé, összehasonlítva a dolgok „á la svenska” megoldását a magyar virtussal. Azonban a lista, amely a pro érveket citálja a kint maradás mellett, folyamatosan bővül.)

 

Tehát, nem eltérve a kötelező köröktől, íme néhány szám, tény és adat Svédországról.

 

Ezeknek birtokába édesanyámnak köszönhetően jutottam, aki múlt heti látogatásukkor osztotta meg velünk a kötelező Baedecker-alapműveltséget, hátha így elkerülhető, hogy édesapámmal tájékozatlanságukkal szégyent hozzunk rá, ha netalán egyszer valaki azzal a kérdéssel találna meglepni bennünket, hogy hány fenyő illetve nyírfa jut egy tisztes svéd állampolgárra. (a válasz: természetesen 1200 előbbi és 800 utóbbi)

 

A fenti számokból is sejthető a meglepően alacsony népsűrűség: kicsit több mint 9 millió ember Magyarország területének ötszörösén próbál kellemes távolban elhelyezkedni egymástól (sikerrel). Az országuk felét erdő borítja. Ahol nem erdő van, az vagy az a hely, ahol már az sem él meg, vagy szerencsésebb esetben az épp „tartományom” vidéke, azaz Skåne. Ezt a svédek nem is tekintik igazi Svédországnak (a dán szomszédok is sokáig így voltak ezzel, igaz, más okokból). A svédek fenntartása, hogy ez itt kérem „mediterráneum”, még szőlőt is lehet nagyobb szerencse mellett termeszteni, de alapvetően egy langyos éghajlatú alföld, sok napsütéssel, és a rengeteg hó helyett itt még annál is több eső esik. (ezeket a kifejezéseket ne otthoni mércével tessék mérni)

 

Feltehetően ez az egyetlen hely az országban, ahol a krumplin kívül bármi más is megterem, ezért hát amint módjuk volt rá (XVII. sz. vége) a svédek jól el is foglalták végleg Dániától Skåne vidékét, így már csak a dán nyelv után elkorcsosodó raccsoló tájszólás (és a Lundi Katedrális altemplomának itt feledett halott dán királyai és püspökei) emlékeztetnek arra, hogy ez (és szebb időkben a Skandináv-félsziget közel egész része) Dánia területe volt. (Amely egyébként nota bene a legrégebbi európai monarchia. Dániai kétnapos szuperintenzív kirándulásunk alatt ezt is megtudtam többek között a drága dánomtól. A dániai és a svédországi családi-kirándulós képekkel még adós vagyok, de majd küldöm!)

 

Sajnos a történelem viharainak van egy egészen kellemetlen utóhatása is, amely árnyként vetül a kisemberek életére. Kegyetlen felismerés volt, amikor Dániában utazgatván minden egyes poros faluban ott figyelt egy XI-XII. századi templom, szakasztott mása az „enyémnek”, azzal az eltéréssel, hogy azokat még rendszeresen hófehérre is meszelik a szemtelen dánok! A fjeliei templomom, amely eddig tartást és büszkeséget adott, egyszerűen devalválódott, semmit nem ér már, teljesen közönséges, tucat-templom.

 

Aki nem tudja, hogyan is lehet beleszeretni a svéd nyelvbe, annak ajánlom az alábbi „hamisítatlan” (már amennyiben lehet a lopott holmi egyáltalán eredeti) svéd jazz slágert

 A szövegkönyv már kint lóg a szekrényen, Maggievel bőszen gyakoroljuk főzés közben. (Nálam a lelkesedés pótol mindenféle, papírral igazolható, több dédnagymamában is gyökerező svéd vérvonalat) Addig is ráhangolódunk a 3 hét múlva esedékes stockholmi kiruccanásra, amelyre drága dánom -és az ő drága dánja- visz el kettőnket… :) Az ivararány legalább első ránézésre számban stimmelni fog :D

 

Elképzelhető, hogy talán eltűnök hirtelen, mint akinek nagyon meg kell írni az OTDK dolgozatát, igyekszem azért jelentkezni! Konyhaművészetem rohamos fejlődéséről is be kéne majd még számoljak (pl. hogyan lettem a legkeresettebb konyhai rabszolga a nation-ben az első 6 órás műszakom után…), az egyre elszántabb zenekari próbáinkról, házavatóról, tengeri „fürdőzésemről”, ami korántsem volt annyira kéjes diadalmenet, mint Séra Gergő turkui erasmus-kollégáé, de behozom az idény végére!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nilsholgerssonfoldjen.blog.hu/api/trackback/id/tr432328449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása