HTML

Erasmus på Lunds Universitetet

Elvi problémáim vannak a személyes blogok írásával, most azonban mindenféle külső nyomásra leküzdöm a velemszületett félénkséget és introvertáltságot és pusztán időtakarékossági okokból www elérhető formában írom meg a dél-svédországi erasmus félévem apró-cseprő történéseit :) Sajnos nem értek a blogszerkesztéshez, sajnálom is rá az időt és az energiát, ezért sajnos egy csodálatraméltó élénkzöld színben pompázik, amit nem tudok átállítani. Sebaj, ez a szín az, amelyik egyáltalán nem jellemző e tájra, tehát majdnem meg is felel a célnak! :) Az egész históra smörgås (ejtsd: szmörgosz) név alatt fut a részemről, ami nem feltétlenül a kényszeres rejtőzködési szándékom eredménye, ám az első és azóta is kedvenc szavam svédül. (költői jelentése: szendvics. A költőisége akkor mutatkozik meg, amikor az ember találkozik azzal, amit a helyi konyha szendvics alatt ért :) Sajnos nem tudok felelősséget vállalni a blog színvonaláért minőség és mennyiség tekintetében sem, de remélem, néha sikerül mosolyt varázsolnom az Olvasók arcára, és hátha sikerül szavakba gyömöszölnöm a dél-svédországi Skane tartomány csodáit. Az egyik elvitathatatlan érdeme e körzetnek, hogy gyermekkorom kedvenc mesehősét (aki még a svéd 20 koronás bankjegyre is "felverekedte" magát), Nils Holgerssont innen repítették el a vadludak Északra. Amennyiben büdzsém engedi, én is igyekszem majd követni őket, ha nem, hát itt maradok -- itt sem lehet okom panaszra:) Välkommen!

Friss topikok

Zene mindenkinek

2010.12.19. 22:39 smörgas

Erasmus félévem alatt lényegesen több kottát halmoztam fel az íróasztalom random dolgok gyűjtésre állandó jelleggel fenntartott sarkán, mint jogszabályt (ehhez mondjuk a nyugati típusú oktatási módszer is hozzásegített. Áldassék a neve!)

Maggievel elkövetett muzsikálásunk eredménye hallható alant. Enyhe hazugság lenne a felvételek összes szépséghibáját a számítógépes rögzítőprogramnak felróni - tény, hogy a hamisságok egy jelentős részét mi magunk követtük el. Ezt kéretik elnézni, félrehallani. Mentségünkre legyen mondva, hogy érezhetően (sokkal-sokkal) rosszabbul játszunk, mihelyt hallgat minket valaki illetve a felvétel gombot aktiváljuk. 

Szóval kordokumentumnak jó lesz, azért nem fogunk nagyon büszkélkedni még velük. A tavalyi első karácsonyi próbálkozásaimnál azért már határozottabban jobbak.

Először arra gondoltam, hogy csak azokat teszem csak fel, amelyekkel meg vagyok elégedve, de egyik sem maradt fenn a maximalista szűrőn. Ezért aztán feltettem az összeset.

E szavakra kattintva néhány karácsonyi dalt lehet meghallgatni. (Azokból most csak az első versszakot, amit egyébként unásig szoktunk játszani igény szerint)

Delibes: Lakmé c. opera - Virágok duettje (aminek okán elkezdtük a közös zenélést Maggie-vel)

Pachelbel: Kánon

Moon river (from Breakfast at Tiffany)

Strauss: Kék Duna keringő (A zongoraátiratot tovább írtuk. Általában igaz, hogy e darabokat sokkal nagyobb élvezet játszani, mint előadásunkban hallgatni. Ez esetben ez több mint biztos. Morbid, de mi szeretjük:)

Csajkovszkij: Csipkerózsika c. opera "részlet" (magyarul dallam)

Quantz: Andante

Csak azoknak, akik látták a Hétköznapi mennyország c. filmet, íme a főcímdal. Itt azt tudom felhozni mentségül, hogy egy vegyeskari kottából tákoltuk össze a szólamokat. (Minden más az én hibám - és a 4 db b-előjegyzésé.)

Santa Lucia dala (Ő a fény szentje Svédországban. Luca nap környékén minden mennyiségben látogathatók a Santa Lucia-kóruskoncertek, ahol ez a hagyományos első, bevonulás közben énekelt darab.)

Ha már a zenéink nagy többsége esküvői zene, akkor a műfaj csúcsáig úgy gondoltuk, minek megállni. Íme.

Camille Saint-Saens: Az állatok farsangja - A hattyú (itt zongorát játszom, a csellón jobb híján.)

Maggie legkedvesebb barátnője, Carrie zeneszerzést tanul, ezért 2 napja úgy gondolta, meglep minket egy új szerzeményével. Címét és műfaját tekintve tangó szeretne lenni a szerző szerint. Hát, ez lehet, hogy kevéssé sikerült, de mindenesetre mi eljátszottuk neki, ha ő már megírta.
Nehezen, sőt egyáltalán nem illik a karácsonyi hangulatba sehogyan sem, csak a nagyon vállalkozó szelleműek és/vagy magas elvárásokkal nem rendelkezők hallgassák meg. Ha kicsit több időnk lenne játszani, talán egész jó kis darab lehetne belőle.

Hogy vidám tangóval is borzoljuk a karácsonyi kedélyeket, íme egy valódi: Por una cabesa (Egy asszony illata c. film tangójelenetének zenéje -a vakon táncoló vagy az általában vett- Al Pacino vizualizálása hallgatás közben határozottan növeli az élvezeti értéket.)

És ha már közeleg az újév: tavalyi újévi fogadalmam, hogy megpróbálom ezt a Liszt darabot eljátszani. Megpróbáltam. Jövő évi fogadalom, hogy próbálkozom tovább. (alig várom, hogy legyen zongorakíséret, ami mellett elsumákolhatom a kényesebb részeket...)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nilsholgerssonfoldjen.blog.hu/api/trackback/id/tr92526915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása