HTML

Erasmus på Lunds Universitetet

Elvi problémáim vannak a személyes blogok írásával, most azonban mindenféle külső nyomásra leküzdöm a velemszületett félénkséget és introvertáltságot és pusztán időtakarékossági okokból www elérhető formában írom meg a dél-svédországi erasmus félévem apró-cseprő történéseit :) Sajnos nem értek a blogszerkesztéshez, sajnálom is rá az időt és az energiát, ezért sajnos egy csodálatraméltó élénkzöld színben pompázik, amit nem tudok átállítani. Sebaj, ez a szín az, amelyik egyáltalán nem jellemző e tájra, tehát majdnem meg is felel a célnak! :) Az egész históra smörgås (ejtsd: szmörgosz) név alatt fut a részemről, ami nem feltétlenül a kényszeres rejtőzködési szándékom eredménye, ám az első és azóta is kedvenc szavam svédül. (költői jelentése: szendvics. A költőisége akkor mutatkozik meg, amikor az ember találkozik azzal, amit a helyi konyha szendvics alatt ért :) Sajnos nem tudok felelősséget vállalni a blog színvonaláért minőség és mennyiség tekintetében sem, de remélem, néha sikerül mosolyt varázsolnom az Olvasók arcára, és hátha sikerül szavakba gyömöszölnöm a dél-svédországi Skane tartomány csodáit. Az egyik elvitathatatlan érdeme e körzetnek, hogy gyermekkorom kedvenc mesehősét (aki még a svéd 20 koronás bankjegyre is "felverekedte" magát), Nils Holgerssont innen repítették el a vadludak Északra. Amennyiben büdzsém engedi, én is igyekszem majd követni őket, ha nem, hát itt maradok -- itt sem lehet okom panaszra:) Välkommen!

Friss topikok

Law, ló, cselló

2010.09.14. 00:00 smörgas

A napokban megérkeztek a lovak nyári szabadságukról, ami bennünket örömmel és egyfajta büszkeséggel tölt el, előszeretettel hivatkozunk rájuk a hanyag "lovaink" megjelöléssel. ("Have you noticed how sleepy our horses are today?")
Csak Maggie volt kezdetekben kissé csalódott, aki azzal a kevéssé hihető felkiáltással robbant be egyik reggel a szobámba, hogy unikornist lát a konyhaablakból. Számára az a tény, hogy két gyönyörű fehér patás lakik a házunk előtt, kiábrándító és meglehetősen földhözragadt valóság csupán. (De megvigasztaltuk, hogy minden létező ló közül a mieink hasonlítanak a legjobban egy unikornisra hátulnézetből, még ha profilból gyanússá is válhat valódi kilétük)

Scarlett O'Hara (jelen éghajlati viszonyok között e névválasztást nem tudom a puszta véletlen ihlető forrásának tulajdonítani) és Sunny (lenne inkább Mary Poppins!...) arab illetőségű hófehér lovaink érdeklődését sajnos csak addig tudom fenntartani, amíg magatartásom alappal sárgarépa-adagoló szándékot sejtet a karám szélén. Mihelyt kiderül számukra, hogy aljasul csak simogatni-vakargatni akarom őket, bárgyún szerelmes szavakat suttogva hosszú-fehér szempillájuk alatti mélybarna szemeikbe, miközben a belőlük áradó akolmeleg visszaringat elfeledett gyermekkoromba - unottan horkantanak egyet és faképnél hagynak.
Szép az, ami érdek nélkül tetszik -- fájdalom, de úgy tűnik, ezt az érzést nem osztjuk egymás irányában.

A hétvégén felbuzdultak a helyi farmekek és kirajzottak a földekre, hogy felszántsák az eddig parlagon maradt szántókat és ha már ott vannak, alaposan meg is trágyázzák őket. Mi legalábbis ehhez az eseményhez kötjük azt az átható édeskés trágyaszagot, ami mostanában terjeng mindenfelé. Félve vallottuk be magunknak majd egymásnak is, hogy igazából kellemesnek találjuk és lopva elidőzünk a mosás elkészültére várván a szántóföld szélén. Valahogy egészen a tenger szagára emlékeztet... Mivel a sirályok hitchcocki csapatokban gyülekeztek a tetthelyre gilisztát csemegélni, már csak a tengerzúgás hiányzott a tökéletes illúzióhoz.

Legnagyobb gyönyörűségemre vonulnak a vadlibák, igazán kedves tőlük, hogy -ismervén a botcsinálta biológus sztereotip elvárásait- szabályos V-alakban repülnek, hangosan gágognak, hogy még a reggeli-félkómás ember is észrevegye őket időben, és pusztán lustaságból -vagy talán a kölcsönös szimpátiától hajtva- igen alacsonyan repülnek -- ez az egy öröme maradt a reggeli nyirkos-esős kerekezéseknek.

Csellózhatnékom ragadós: Maggie is kedvet érez, hogy leporolja 10 év után 5 éve letett fuvoláját, amely hangszerszám e célból már útban is van Michiganből a farmra. Az még nem teljesen világos, hogyan is fogja a Svéd Királyi Posta kézbesíteni az útszéli tölgyfa árnyékában rozsdálló postaládánk útján a hatalmas csomagot -- de ismervén a helyi mentalitást, nem lepődnék meg, ha hagyag eleganciával nekitámasztanák a fa törzsének, abban a szent meggyőződésben, hogy azt csak a jogos tulajdosona fogja magáévá tenni.

Így esti munkára szánt értékes óráinkat hallgatólagos közmegegyezéssel szigorúan cselló-fuvola duókották letöltésével ütöttük el a múlt héten. Nagyratörő terveinket közös zenei attrakciónkról még az egyre leplezetlenebbül (svéd mércével mérve már-már tolakodóan) kedves házinéninek is meséltünk. Ezzel a személyes információval gondoltuk meghálálni túláradó szeretetét. (És azt a gesztust, hogy ragaszkodott hozzá, 100 koronával kevesebbet fizessünk lakbér gyanánt. Ezt kénytelenek voltunk elfogadni, mert nem tudtunk belekötni a sziklaszilárd érvelésbe, miszerint a szóban forgó 100 korona úgysem (sic!) osztható 3-mal, így azt inkább elengedi nekünk...).

A részünkről elhangzó deklaratív udvariassági formulából azonban drámai hirtelenséggel egy karácsonyi koncert képe bontakozott ki, legalábbis házinénink képzeletében. Ő ugyanis rögtön felajánlotta, hogy kinyittatja a XII. századi helyi kis templomot (amely a hulló vakolati freskók miatt egyébként egész évben zárva tart), hogy ott adjunk Maggievel koncertet a helyi közösség kórusával karöltve advent utolsó hétvégéjén.
Őszinte lelkendezések közepette igyekeztünk visszautasítani az ajánlatot, nem nagy sikerrel. Úgyhogy az egyre hosszabbódó skandináv éjszakákat most már bizonyosan csellózással tölthetem...
 

És hogy a címbeli tematikához valamelyest hű maradjak: igen, a jogi karon is tartózkodom néha :)


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nilsholgerssonfoldjen.blog.hu/api/trackback/id/tr282293729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása